Kulinaria – obiekty wymagające ogromnej uwagi i troski podczas sesji zdjęciowej

Często, gdy oglądamy fotografie produktów żywnościowych, gotowych potraw, od razu przychodzi nam chęć na spróbowanie ich. Ale, aby fotografia kulinarna powodowała taki właśnie, oczekiwany efekt, przygotowania są długie i żmudne. Przygotowanie do sesji zdjęciowej zaczyna się od wyboru odpowiednich modeli do zdjęć. Wszelkie produkty żywnościowe, muszą być najlepszej jakości, aby w dobrej kondycji przetrwać sesję fotograficzną. Ze względu na dużą ilość intensywnego oświetlenia, które w dodatku stosowane jest w bliskości produktu lub potrawy, zmiany w wyglądzie na niekorzyść zachodzą bardzo szybko. Fotograf zwykle sam wybiera sobie produkty do swoich fotografii, ponieważ mając doświadczenie, wie, które będą się najlepiej prezentowały w obiektywie. Mimo najlepszego wyboru, często się zdarza, że bohaterowie zdjęć nie wytrzymują do końca sesji. Dlatego z reguły kupowane są produkty nie zupełnie dojrzałe, których zdjęcia można później komputerowo podkoloryzować, ale jest pewność, że wytrzymają do końca. Podczas fotografowania obiektów kulinarnych, stosowane są różne dodatkowe zabiegi, które dają oczekiwany efekt na końcowym zdjęciu – apetycznie parująca filiżanka kawy, to nie koniecznie wynik zaparzenia kawy najlepszej jakości – równie dobrze może to być dymek z dobrze ukrytego za filiżanką papierosa.

Witaj, Fotografia to moja pasja , poznaj tajniki fotografii. Jestem z zawodu fotografem i prowadzę szkolenia. Fotografię traktuję nie jako zajęcie, z którego się utrzymuję lecz jako sposób na szare, codzienne życie. Możliwość ujmowania świata w świetle obiektywu daje mi poczucie władzy nad daną chwilą tu i teraz - to ja decyduję jak przedstawię moment odbiorcy.